Jesteś tutaj:O witaboHistoria działalności

WITABO Sp. z o.o. to grupa producentów  owoców i warzyw działająca na rynku od 2009 roku. Gospodarstwa produkcyjne członków zlokalizowane są na słonecznej i obdarzonej licznymi walorami przyrodniczymi Lubelszczyźnie. Działalność grupy  opiera się  na solidnej i sprawdzonej wiedzy z zakresu  ogrodnictwa.

Grupa producencka Witabo Sp. z o.o. powstała z inicjatywy kilku producentów owoców i warzyw z okolic Kraśnika i Opola Lubelskiego (powiaty kraśnicki i opolski). Powołanie i utworzenie grupy producenckiej poprzedzone było wieloletnią współpracą członków oraz licznymi spotkaniami. W trakcie spotkań rozważane były kierunki działania oraz wspólne przygotowanie zaplecza przechowalniczo– magazynowego umożliwiającego wprowadzenie do obrotu produktów członków grupy oraz przygotowanie punktu, w którym członkowie będą mogli w profesjonalny sposób przechowywać i przygotowywać swoje produkty do sprzedaży. 14 kwietnia 2010 r.  grupa producencka Witabo Sp. z o. o. została wpisana do rejestru wstępnie uznanych grup producenckich i rozpoczął się 5-cio letni okres dużych inwestycji w ramach Planu Dochodzenia do Pełnego Uznania (PDU). Od 2015 roku funkcjonuje jako uznana grupa.

Dotychczas powstał nowoczesny, dobrze wyposażony obiekt składający się z chłodni, sortowni i pakowni, zaplecza socjalnego dla pracowników oraz części biurowej. Sortownia wyposażona jest w dwie nowoczesne linie  sortownicze. Linia do produkcji kilku rodzajów opakowań pozwala pakować produkty zgodnie z zamówieniami odbiorców. Komory spedycyjne i doki załadunkowe  usprawniają i zapewniają odpowiednią temperaturę  wysyłanego produktu.

W  2009 roku członkowie grupy producenckiej Witabo Sp. z o.o. prowadzili produkcję owoców i warzyw na powierzchni około 250 ha. Obecnie powierzchnia ta rozszerzyła się. Aktualnie grupa producencka Witabo Sp. z o. o. liczy  24 członków. 

W odpowiedzi na rosnące wymagania konsumentów, spółka podjęła działania mające na celu wdrożenie systemu GLOBALGAP, którego nadrzędnym celem jest zapewnienie bezpieczeństwa produkcji żywności.