Jesteś tutaj:Owoce

Owoce

Golden-delicious Golden delicious reinders- odmiana charakteryzująca się średniej wielkości, kulistożkowatymi, lekko żebrowanymi owocami. Skórka owoców jest sucha, lekko błyszcząca, zielonkawożółta, bez ordzawień.
jonagored Jonagored- owoc średniej wielkości do dużego, kulisto-stożkowaty.  Skórka średniej grubości, gładka, lekko tłustawa, zielonożółta lub żółta, pokryta niemal w całości bardzo ciemnym, karminowobrązowawym, rozmyto-paskowanym rumieńcem z jeszcze ciemniejszymi paskami. Miąższ owocu jest żółtawy, twardy, średnio zwięzły, soczysty, aromatyczny, słodkokwaskowaty, smaczny.
Mutsu Mutsu- odmiana o owocach duży i bardzo duży, w kulistostożkowaty kształcie. Czasem są kuliste i zwężają się ku kielichowi. Owoce wykazują delikatne żebrowanie. Skórka jest gładka, błyszcząca, zielonożółta, nieraz od strony nasłonecznionej pokrywa ją delikatny, jasnoczerwony, rozmyty rumieniec. Miąższ owocu jest kremowy z zielonkawym odcieniem, gruboziarnisty, dość ścisły, średnio twardy do twardego, soczysty. Owoce tej odmiany są smaczne, mimo, że kwaskowate. 
gala Gala- owoce stożkowate lub stożkowatoowalne. Przy kielichu da się zauważyć żebrowania. Jabłka dobrze wykolorowane, pokryte marmurkowo-pomarańczowym, pomarańczowo-czerwonym, jaskrawym rumieńcem, skórka jest gładka.
Szamipon Szamipon- owoce tej odmiany są kulisto-stożkowate, lekko żebrowane przy kielichu. Mają gładką, suchą, zielonkawożółtą lub żółtą skórkę, pokrytą karminowoczerwonym, rozmyto paskowanym rumieńcem oraz licznymi, małymi, jasnoszarymi przetchlinkami. Owoce są duże lub średniej wielkości. Ich smaczny miąższ jest zielonkawobiały z kremowym odcieniem, soczysty, lekko aromatyczny, słodki, delikatnie kwaskowaty.
Elise Elise- odmiana ta charakteryzuje się owocami o dużymi, bądź średniej wielkości, kulisto-stożkowatymi, przy kielichu lekko żebrowanymi. Ich skórka jest błyszcząca, nieco szorstka w dotyku, sucha, w zielonkawym kolorze. Niemal całkowicie pokryta jest karminowoczerwonym, rozmyto-paskowanym rumieńcem. Miąższ owoców jest zielonkawobiały z kremowym odcieniem, zwarty, ma dużą jędrność. Jest soczysty, lekko aromatyczny, słodki, delikatnie kwaskowaty, ale smaczny. 
lobo Lobo- owoce średni do dużego, kulistospłaszczony bądź kulisty, lekko żebrowany o dość długiej szypułce. Ma średniogrubą, gładką, błyszczącą skórkę, z delikatnym woskowym nalotem, zielonożółtą, pokrytą w dużej części intensywnym, ciemnym, karminowym, rozmytym rumieńcem. Miąższ jest zielonkawokremowy, drobnoziarnisty, kruchy, bardzo soczysty. W smaku kwaskowaty lub kwaskowatosłodki, niezbyt aromatyczny, smaczny. 
Gloster Gloster- odmiana o owocach dużych a nawet bardzo dużych, stożkowatych. Skórkę ma mocną, zielonkawożółtą, pokrytą na 3/4 powierzchni ciemnoczerwonym, rozmytym rumieńcem. Miąższ mają białozielonkawy, drobnoziarnisty, ścisły, soczysty, w smaku kwaskowatosłodki, aromatyczny, orzeźwiający. Owoce smaczne. 
Red-Jonaprince Red Jonaprince- owoce tej odmiany są charakterystyczne ponieważ bardzo wcześnie się wybarwiają i osiągają głęboki czerwony kolor. Owoce są duże, o kształcie kulisto-stożkowym. Skórkę mają błyszczącą, gładką, w 95 do 100 % pokrytą intensywnym, rozmytym, bordowym rumieńcem. Nawet po stronie zacienionej drzewa i w środku korony. Miąższ owoców jest silnie zwarty, bardzo twardy, kremowo-żółty, słodko-kwaśny, aromatyczny o wysokich walorach smakowych.